أنباء اليوم
الأحد 11 مايو 2025 06:39 مـ 13 ذو القعدة 1446 هـ
 أنباء اليوم
رئيس التحريرعلى الحوفي
وزير التربية والتعليم يستقبل السفير اليمني القاصد يشهد حفل ختام الأنشطة الطلابية بجامعة المنوفية الأهلية ليفربول حامل اللقب فى مواجهة الارسنال بالدوري الانجليزي الممتاز أبو الغيط يستقبل رئيسة الهيئة الوطنية للإذاعة والتليفزيون بالصين كلاسيكو الأرض يشعل صراع اللقب علي الليجا بين برشلونة وريال مدريد تعرف على عقوبات (المجموعة الأولى) في الجولة الخامسة من المرحلة النهائية لدوري نايل الداخلية:كشف ملابسات منشور تم تداوله قيام أحد الأشخاص بالتعدى على شقيقه بسلاح أبيض بالقاهرة الداخلية:كشف ملابسات بشأن إعتداء قائد سيارة على طفل بالشرقية ريال مدريد ضد برشلونة في كلاسيكو حسم الدوري الإسباني هشام يكن : أول من قدّم محمد صلاح للمقاولون العرب ... وجيلى مظلوم في الزمالك عبدالرحمن الخضور يفوز بلقب نجم ”مهرجان العقبة الغنائي” في موسمه الأول بالتعاون مع ”مايكروسوفت” و”إنسياد” دائرة الشارقة الرقمية تعزّز جاهزية الإمارة للمستقبل عبر ورشة قيادية بعنوان ”عصر الذكاء الاصطناعي قد بدأ”

صوره اليوم : ”مدفع الإفطار”

 
كتب - عادل محمود
 
أشهر جملة بنسمعها طول شهر رمضان في الراديو أو التليفزيون قبل الآذان هي (مدفع الإفطار .. اضرب!!!) تقريبًا كده بقى صوت المدفع و هو بيضرب من الطقوس الرمضانية من سنين. و النهاردة و بعد توقف قرب ال ٣٠ سنة قررت الدولة إنها ترجع تاني مدفع الإفطار من قلعة صلاح الدين لأول مرة بعد كل السنين اللي كنا بنسمع صوت المدفع كتسجيل بس مش الصوت الفعلي.
 
المدفع فكرته بترجع لروايات كتير منها رواية بترجح إن التقليد ده تقليد مملوكي ظهر على يد السلطان (خشقدم). لما اتضرب المدفع الناس افتكرت إن ده تنبيه بمعاد الفطار بس الحقيقة إن المدفع كان تحت الإختبار و بيتجرب. فالسلطان عجبته الفكرة و قرر إن المدفع يتضرب مرتين في السحور و الإفطار. و في رواية تانية بتقول إن الموضوع كله جيه بالغلط لما واحد من الجنود ضرب القذيفة بالغلط في عهد الخديوي (إسماعيل). فالناس افتكرت إن دي طريقة جديدة عشان الإعلان عن معاد الفطار. فالأميرة (فاطمة) بنت الخديوي عجبتها الفكرة و أصدرت فرمان باعتماد إطلاقه و يقال إن وقتها اتعرف بين الناس بمدفع الحاجة فاطمة.
 
أول مكان اتضرب منه مدفع رمضان كان قلعة صلاح الدين. و فضل يتضرب المدفع من هناك لحد أما جيه الخديوي (عباس) و أمر بوضع مدفع تاني فوق جبل المقطم عشان صوته يوصل لأكبر مساحة ممكنة. و اتحط كمان مدفع تاني في إسكندرية عند قلعة قايتباي. هيئة الآثار المصرية وقتها خافت على الآثار المحيطة بمنطقة القلعة من طلقات المدفع و بناءً عليه أخدت قرار بوقف إطلاقه و فضل المدفع موجود بس كقطعة أثرية لحد قرار رجوعه تاني النهاردة.